dissabte, 10 de novembre del 2012

Plaques fotovoltaiques (II)

La decisió d’instal·lar aquestes plaques fotovoltaiques ve donada pel fet que Catalunya, és una de les nacions amb més irradiació solar en tot el Mediterrani. La major part del seu territori rep més de 2500 hores de sol a l’any el que fa que sigui un lloc idoni per instal·lar les plaques. Amés, cal afegir que l’objectiu marcat per la UE és la d’arribar a que el 2020 el 20% del consum energètic provingui d’energies renovables.

L’energia solar té molts avantatges. La seva instal·lació no és molt difícil, és bastant ràpida i requereix de poc manteniment. Els panells són una inversió a llarg termini, ja que, el seu rendiment només decreix un 2% cada any, i per això pot arribar a tenir una vida útil dels 25 als 30 anys. El context, amés, és molt favorable: tot apunta a que en un futur les tarifes de gas i electricitat continuaran pujant (exploten recursos limitats), mentre que el cost inicial que suposa la instal·lació de la solar és cada vegada més baix.

Aquests panells,  sempre orientats al sud i amb una certa inclinació, que en la nostra latitud és al voltant dels 45º, hauran de col·locar-se al sostre de les oficines mateix per evitar el màxim de pèrdues pel camí.

Pel que fa a l’estalvi, es sosté que es necessitarien uns 150 metres quadrats (en un habitatge són necessaris aproximadament 20 metres quadrats) per mòduls de tecnologies cristal·lines. Les plaques fotovoltaiques tindrien aproximadament un cost d’uns 20000 euros amb impostos apart. Amés sempre es precisarà d’un aparell que transformi el corrent continu de les plaques en altern, que pugui aprofitar la majoria dels aparells electrònics del circuit. En fi, com es veu, estem parlant de xifres, en termes absoluts que són importants, especialment en un moment econòmic com l’actual. L’estalvi en la factura pot arribar fins al 60%. Segons l’associació ASIT, això equivaldria al voltant de 1000 euros l’any pel que fa a l’electricitat. Tot i això, el retorn del capital invertit és a llarg termini i fàcilment supera la dècada (al voltant dels 15 anys segons l’Agència Internacinal de la Energia).

Per desgràcia, actualment no es disposa de cap mena de subvenció o primes, ja que, es van retallar la majoria amb l’entrada al govern de Rajoy. Però, això no vol dir que les plaques no tinguin cap benefici econòmic, actualment aquestes s’han abaratit prop del 40% en els últims dos anys i els costos d’instal·lació han baixat més d’un 300% en els últims set anys. D’altra banda, tot i que no existeixen les subvencions, és molt més fàcil aconseguir un crèdit per instal·lar-ne.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada